Rakyat Malaysia gempar isu daging import haram

Rakyat Malaysia gempar isu daging import haram

Pendedahan eksklusif Sinar Harian melalui laporan khas pada 23 November lalu berkaitan kegiatan syarikat ejen fret (freight forwarder) yang menguruskan proses import daging sejuk beku halal menyeludup daging secara haram ke Malaysia membuka mata banyak pihak.

Pembongkaran tersebut sekali gus membawa kepada tindakan pihak berkuasa menyerbu sebuah gudang membekal daging sejuk beku di Senai, Johor pada 1 Disember lalu.

Selepas mendapat maklumat mengenai satu operasi yang akan diadakan di Johor hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis), team Meja Jenayah Sinar Harian yang diketuai Izwan Rozlin dan wartawan Muhammad Afham Ramli segera bertolak ke negeri di selatan Semenanjung itu pada pagi Isnin, 1 Disember lalu.

Kami diminta ke lokasi serbuan di kawasan Ulu Tiram sebaik tiba di Johor Bahru kira-kira jam 10 pagi.

Hasil pemeriksaan awal di premis pengedar daging sejuk beku di situ menemukan petunjuk ke satu lagi lokasi di Taman Perindustrian Senai, Johor Bahru. Sebaik menerima maklumat itu, Maqis dan beberapa agensi penguatkuasaan lain termasuk Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) segera menyerbu lokasi berkenaan.

Baca artikel penuh

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf